Zaterdag 8 juni Orsa Grönklitt

We zijn hier wel steeds heel vroeg wakker, maar dat komt natuurlijk ook omdat het bijna niet donker word snachts, en hier zijn geen verduisteringsgordijnen. Het weer ziet er nog niet echt veel belovend uit, de voorspellingen zijn ook een beetje wisselvallig. Dus we kiezen ervoor vandaag maar een lange broek aan te doen, maar als we eenmaal om 10:15 uur onderweg zijn. Hebben we daar alweer spijt van, want de zon komt er door en de temperatuur loopt al snel op naar 23 graden. We kiezen ervoor om eerst een toeristisch rondje te doen rond het Orasjon, we stoppen een paar keer om van het uitzicht te genieten. Helaas staat de zon nog een beetje laag zodat het lastig foto’s maken is.

Hierna rijden we door naar Gesunda, hier kun je in het weekend met de stoeltjeslift naar boven. Er word voornamelijk gebruikt van gemaakt door Mountainbikers, de fiets kunnen ze naast hun hangen. Eenmaal boven, zie je als een dolle op de fiets springen en gigantisch hard downhill gaan. Het valt ons op ze dragen wel bijna allemaal beschermde kleding maar pff wat gaat dat hard. Wij lopen naar het uitzichtpunt, valt gewoon niet te beschrijven hoe mooi het hierboven is uitzicht over het hele Siljan meer. We zoeken een rots om heerlijk even te gaan zitten en te genieten van het uitzicht en de rust. Af en toe komt er een paraglider over ons heen, of zien we een Mountainbiker langs schieten. Er zijn ook wat mensen die wandelend naar boven komen, maar die zien er wel erg moe maar voldaan uit. Na een tijdje gezeten te hebben, zoeken we nog even het terras op, om toch even iets relaxter te zitten en om wat te drinken. We zouden nog wel uren kunnen zitten maar we willen nog meer zien dus nemen de lift weer naar beneden.

We gaan onderweg naar Tällberg, hier zouden huisjes staan met mooie muurschilderingen maar wij hebben ze niet gezien. Er was genoeg te zien, uiteraard weer het uitzicht op het meer, maar het is ook een heel toeristisch dorp met vele hotels en restaurantjes. Van hieruit gaan we naar de kerk in Leksand, deze kun je van heel plekken rondom het meer al zien. Op het plein rondom de kerk komen ieder jaar zo’n 20.000 mensen de Midzomer vieren. De kerk van binnen viel een beetje tegen, na even rondgewandeld te hebben gaan we weer verder. In  Sundsnäs stoppen we nog even bij de pier, de eeuwenoude pier hebben ze moeten afbreken maar vanaf 2010 hebben vrijwilligers een nieuwe in dezelfde stijl terug gebouwd. Daarna nog even een stop van Naturum Dalarna in Siljansnäs , puur voor het uitzicht, hierna verlaten we het meer via het schiereiland terug naar Orsa. Onderweg trok de lucht helemaal dicht we dachten dat we weer regen zouden krijgen maar eenmaal aangekomen bij Grönklitt scheen de zon alweer dus ook nog maar even een foto gemaakt van het Vennetje bij de receptie.

Morgen alweer onze laatste dag hier, voordat gaan we nog meer noordelijker gaan, er is regen voorspeld maar we duimen maar dat ze het weer verkeerd hebben. We willen nog de andere helft van het Siljan meer verkennen, kijken hoe de Dalarna paardjes gemaakt worden.

 

Facebook Comments

3 Responses to Zaterdag 8 juni Orsa Grönklitt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *