Maandag 10 juni Orsa – Idre Fjäll

We zijn beide weer veelste vroeg wakker, dan maar vroeg ontbijten en het huisje een beetje fatsoeneren. We horen hem zo achter te laten zoals we hem zelf aan zouden willen treffen. Al voor 9 uur gaan we op pad, we speuren de bossen weer af maar helaas nergens een Eland te bekennen, we kiezen ervoor om binnendoor te rijden we komen mooie plekjes tegen aan verschillende meren. Links en rechts van de route zijn er nog verschillende stops te maken, zoals het standbeeld van de soldaat ten ere van de gevallen militairen die gesneuveld zijn aan de Noorse grens. Ook even gestopt in Salen dit is beroemd ivm de crosscountry lange afstand langlaufrace hier is namelijk de start en 90 km zuidelijker in Mora is de eindstreep. Je ziet op dit moment veel wielrenners deze route afleggen. Aangezien we nog steeds geen Eland in het wild hebben gezien stoppen we nogmaals bij een Elandenfarm en deze heeft ook husky’s, het fijne aan deze is dat het Duitsers zijn zodat ik niet alles hoef te vertalen en dat ma ook zelf vragen kan stellen.

Al snel vinden we deze farm veel mooier dan degene in Varmland, overzichtelijker en ook meer andere dieren. Zo hebben ze hier ook rendieren, husky’s en zelfs 2 wolven. De kalfjes van de Elanden van 10 weken oud brengen ze hier met de fles groot. Dit vooral om ze gelijk veel handzamer te maken, aangezien deze dieren hier niet kunnen blijven ivm inteelt is het makkelijker ze te verkopen aan andere farms als ze al veel aan mensen gewend zijn. Wij waren de eerste toeristen die ze zagen. Leuk om te zien hoe nieuwsgierig ze waren, ze kwamen gewoon naar het hek. Met de Husky’s organiseren ze in de winter ook sleetochten, ze hebben er ongeveer 45 maar alles netjes verzorgd en schoon, en het belangrijkste de dieren hebben genoeg de ruimte. Je kunt echt zien dat deze mensen heel gepassioneerd zijn, honden boven de 10 jaar, hoeven niet meer voor de slee. Die mogen gewoon blijven of als ze een goed tehuis kunnen vinden mogen ze daar van hun rust genieten.

Hierna rijden we door naar Idre Fjall ons 3e en laatste vakantie huisje, dit park is nog groter dan Orsa Grönklitt. Ook dit is weer een skidorp, en ook al staan er meer dan 800 huisjes ieder heeft wel genoeg ruimte en privacy. Als we alles uitgepakt hebben en een happie hebben gegeten rijden we nog even een rondje door het park, de rendieren lopen hier gewoon overal tussen de huisjes door. We rijden even naar de top maar helaas er trekt net weer een buitje over, dus van het uitzicht is weinig te zien. Maar goed dat we nog 3 dagen de kans hebben om een foto te maken, de weersvoorspellingen zijn wel wisselvallig voor de komende dagen. Maar als dat hetzelfde als vandaag is dan hebben we niks te klagen, want het zijn iedere keer korte buitjes en daarna weer zon. Zelfs nu om 20:20 uur schijnt de zon nog gewoon, maar in de verte zien we weer een buitje aankomen.

Facebook Comments

2 Responses to Maandag 10 juni Orsa – Idre Fjäll

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *